کلوچه فومن نوعی کلوچه خوشمزه مغز دار است که از دو لایه تهیه می شود لایه درونی این کلوچه با لایه بیرونی اش کاملا متفاوت است. در این بخش روش پخت کلوچه فومن را به صورت مرحله به مرحله در اختیار شما همراهان عزیز و گرامی قرار داده ایم.
کلوچه فومن و کوکی لاهیجان جزء کلوچه های محلی خوشمزه و پرطرفدار می باشند. کلوچه فومن با ترکیبات خاصی تهیه می شود و شما می توانید این کلوچه محلی را در منزل به راحتی تهیه کنید. در ادامه دستور پخت کلوچه فومن خانگی را مشاهده خواهید کرد.
مواد لازم برای پخت کلوچه فومن :
کنجد : به میزان لازم
آرد سفید گندم : به میزان لازم
زرده تخم مرغ : به میزان لازم
بیکینگ پودر : ۱ قاشق غذا خوری
نمک : ۱/۴ قاشق چای خوری
شیر : ۲ پیمانه
کره : ۱۲۰ گرم
مواد لازم برای قسمت میانی کلوچه :
کره : ۲ قاشق غذا خوری
دارچین : ۱ قشاق مرباخوری
جوزهندی رنده شده : ۱ عدد
پودر گردو : ۲ قاشق غذا خوری
آرد سفید : ۲ قاشق غذا خوری
شکر : ۴ قاشق غذا خوری
طرز تهیه کلوچه فومن اصل
ابتدا نمک و آرد را سه بار الک کنید.
سپس کره را به آرد اضافه نمایید و مخلوط کره و آرد را هم بزنید بعد از یکنواخت شدن این مخلوط بیکینگ پودر را اضافه کنید و شیر را هم به طور آرام آرام به مخلوط مواد کلوچه اضافه نمایید مایه کلوچه را به خوبی ورز دهید.
در مرحله بعد ظرفی را به خوبی چرب کنید و خمیر ورز داده شده را در داخل ظرف قرار دهید و روی ظرف خمیر را با کمک نایلونی بپوشانید و به مدت ۶۰ دقیقه خمیر را در درون دمای اتاق بگذارید تا استراحت کند.
سپس مواد میانی کلوچه را تهیه کنید برای ساخت مواد میانی کلوچه فومن ابتدا در ظرفی مناسب کره را به همراه آرد الک شده و دارچین و شکر و جوز هندی رنده شده و پودر گردو مخلوط کنید و مخلوط این مواد را با کمک دست به خوبی ورز دهید و مواد میانی را هم در دمای اتاق قرار دهید.
بعد از مدت زمان ذکر شده بر روی سطح صافی مانند سینی و یا میز کار آرد بپاشید و مداری از خمیر را بر روی سطح صاف قرار دهید. سپس با قالب گردی آن را قالب بزنید.
مقداری از مواد میانی کلوچه را در مرکز خمیر قرار دهید و کناره های خمیر را به طرف مرکز خمیر جمع کنید و کمی خمیر را فشار دهید تا مواد مابین خمیر قرار بگیرند و خمیر را از ناحیه ای که فشار داده این بر روی قالب فر چرب شده قرار دهید و دوباره با دست فشار کمی را به خمیر وارد کنید تا کمی پهن شود و روی خمیر را با کمک مهر مخصوص کلوچه فومن و یا چنگال طرح بدهید.
در ظرفی زرده تخم مرغ ها را قرار دهید و آن ها را هم بزنید و با کمک برس مقداری از زرده های تخم مرغ را بر روی کلوچه بمالید و سپس کنجد را بر روی کلوچه ها بپاشید.
فر را روی دمای ۲۰۰ درجه تنظیم کنید و بعد از ۱۰ دقیقه از روشن کردن فر قالب کلوچه ها را در درون فر به مدت ۱۰ دقیقه قرار دهید بعد از مدت زمان ذکر شده قالب فر را به گرم خانه فر منتقل کنید و صبر کنید تا روی کلوچه ها نیز طلایی شود.
نکاتی برای پخت بهتر کلوچه فومن
- برای پخت کلوچه فومن بهتر است که از شیر پر چرب یا از شیر مخلوط شده با خامه استفاده نمایید.
- به جای جوز هندی می توایند در تهیه این کلوچه خوشمزه از مقداری فلفل قرمز استفاده نمایید می توانید جوز هندی را از مواد لازم کلوچه حذف کنید.
- در تهیه کلوچه فومن می توانید برای خوش طعم کردن کلوچه دو قاشق شیر را با دو قاشق گلاب جایگزین کنید.
- برای خوش طعم کردن کلوچه بهتر است مقداری زعفران را به خمیر یا مواد میانی کلوچه اضافه کنید.
- اگر ترجیح می دهید که کلوچه برشته شود بهتر است که خمیر را نازک پهن کنید.
آموزش طرز تهیه کلوچه فومن به روش دیگر
کلوچه فومن را می توانید به روش دیگری نیز تهیه کنید که در ادامه مطلب نحوه تهیه کلوچه فومن به روش دیگری را به شما عزیزان آموزش خواهیم داد.
مواد لازم جهت داخل کلوچه
- روغن صاف : ۹۰ گرم
- روغن حیوانی یا کره : ۲۰ گرم
- روغن مایع : ۳۵ گرم
- شکر دانه درشت : ۵۰۰ گرم
- هل : یک چهارم قاشق چای خوری
- دارچین : دو قاشق سوپ خوری
- وانیل : یک هشتم قاشق چای خوری
- آرد : ۳۰۰ گرم
مواد لازم برای خمیر
- جوش شیرین : یک چهارم قاشق چای خوری
- آرد : یک کیلو گرم
- بیکینگ پودر : یک هشتم قاشق چای خوری
- روغن جامد : چهل گرم
- روغن صاف قنادی : ۲۴۰ گرم
- روغن مایع : پنجاه گرم
- آب : ۴۰۰ میلی لیتر
- زعفران آب کرده غلیظ : یک دوم قاشق چای خوری
طرز تهیه کلوچه فومن
در روش تهیه کلوچه فومن ابتدا آرد، جوش شیرین و بکینگ پودر را با هم مخلوط کرده سپس به آن روغن مایع، روغن جامد و روغن صاف بیافزایید و مواد را به خوبی با هم ترکیب کنید.
حالا به آرامی و کم کم ۴۰۰ میلی لیتر آب به خمیر اضافه کرده و آن را ورز داده تا صاف و یکدست شود سپس به منظور دو برابر شدن حجم آن، خمیر حاصل را داخل یک کیسه گذاشته و اجازه دهید به مدت بیست دقیقه خمیرتان استراحت کند.
در این فاصله زمانی که خمیر در حال استراحت کردن است سراغ آماده کردن مواد میانی کلوچه بروید ابتدا روغن حیوانی یا کره، روغن مایع، روغن صاف را داخل ظرفی ریخته تا با هم مخلوط شوند سپس به آن شکر بیافزایید و هم بزنید.
حالا ۳۰۰ گرم آرد را همراه با دارچین، هل و وانیل به مواد قبلی بیافزایید و به منظور یکدست شدن مواد آن را هم بزنید سپس کنار بگذارید.
پس از استراحت کردن خمیر، آن را از پلاستیک بیرون آورده و به شکل گلوله های یک دست در آورید سپس بر روی سطح کار آرد پاشی کرده و با وردنه خمیر را باز کرده و مقداری از مواد میانی را وسط خمیر گذاشته و آن ها را به شکل توپ در آورید.
در این مرحله از نحوه تهیه کلوچه فومن حالا با کمک وردنه روی آن را صاف کرده و تمام کلوچه ها را به همین روش آماده کنید و بگذارید به مدت پنج دقیقه بماند.
در مرحله آخر بر روی کلوچه ها مهر مخصوص آغشته به آرد را طرح بزنید و زرده تخم مرغ را با چنگال هم زده و به آن زعفران دم کرده بیافزایید سپس با کمک قلمو بر روی کلوچه ها بمالید و اجازه دهید به مدت نیم ساعت با دمای ۲۶۰ درجه پخته شوند، نوش جان.
در این مطلب طرز تهیه کلوچه فومن خانگی را مشاهده کردید که امیدواریم با کمک این مطلب آموزشی بتوانید کلوچه های محلی فومن را به خوبی در منزل تهیه کنید. برای مشاهده آموزش طرز تهیه شیرینی های متنوع به بخش انواع شیرینی مراجعه نمایید.
منبع : آرگا
بسیار ممنونم.خیلی دلم میخاست تو خونه کلوچه فومن درست کنم.اما مواد میانیش رو نمیدونستم.اما از اموزش شما کاملا استفاده کردم و برام مفید بود.خیلی متشکرم
خیلی ممنون از آموزشتون با جزئیات دقیقی بود
ولی من نتونستم درست کنم چون میزان آرد و تخم مرغ رو به میزان لازم زده بودید و من نسبتش رو نمیدونم